SEO Analizi Nasıl Yapılır

seo analizi nasıl yapılır
seo analizi nasıl yapılır

Web siteniz için SEO analizi çalışması yapılması, arama motoru uyumluluğunun söz konusu olması durumunda sitenizin hangi durumda olduğunu gösteren bir çalışmadır. SEO analiz çalışmaları, mevcut olan durumunuzu göstermiş olduğuz gibi yanlış veya sonuç vermeden yapılan çalışmarın tespit edilmesi, yeni stratejilerin de belirlenmesi açısından kolaylık sağlamaktadır. SEO analizi yapabilmek açısından belirli unsurların üzerinde geçmeniz gerekir. Bununla birlikte bu analizleri de belirli aralıklarda düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Peki, SEO analizi Nasıl Yapılır? SEO analizi Nedir? Tüm faydalı bilgilerle birlikte bu yazımızda derlenmiştir. Ayrıca Google’da 1. Sayfa konulu yazıma da göz atmanızı tavsiye ediyorum.

SEO Analizi Nedir

SEO analizi nedir? SEO analizi, arama motoru uyumluluğu çalışmalarının kontrolü sağlanmak açısından yapılan çalışmaların ne tür sonuçlar verdiğini tespit edebilmek açısından uygulanan analizlerdir.

SEO Analizini Kimler Yapmalı

Arama motorlarındaki organik trafiğin artışını ve site üzerindeki bir geri dönüşüm sağlayabilmeyi hedefleyen herkesi SEO analizini yapması önerilir.

seo analizi neden önemli
seo analizi neden önemli

SEO Analizi Neden Önemli

SEO için yapılan yatırım ve çalışmaların yatırım getirisiz görebilmek ve hesaplayabilmek açısından bu çalışmaların yapılması önem taşımaktadır. Analizler sayesinde sitenizin mevcut durumunu tespit edebilir ve olumsuz sonuçlar doğrultusunda yeni stratejilerin uygulanmasıyla birlikte, çalışmalarınızın daha iyi bir konuma gelmesi sağlanır.

SEO Analizi Nasıl Yapılır

  1. Google’daki Görünürlüğünüzü Araştırın: SEO analizi esnasında yapılması gerekenlerden en başta olanı da Google üzerindeki görünürlüğünüzü tespit etmeniz olacaktır. Arama motorundaki sıramala, anahtar kelime ile birlikte kaçıncı sırada olduğunuz, kaç farklı sayfanızın arama sorgulaması sonucunda ilk sayfa yer aldığı gibi analizlerin yapılması oldukça önem taşımaktadır.
  2. URL ve Meta Açıklamarının Kontrolünü Sağlayın: Sitenizin URL yapılarını ve her sayfa için meta açıklama kısımlarının da analizi bu süreç içerisinde büyük önem taşımaktadır. Sayfalarınızın URL yapıları, arama motorları açısından uyumlu olmaması açısından bu sayfalarda çalışma yapılmalı, URL yapılarının optimizasyonun yapılması gerekmektedir.
  3. Sayfa Ana Başlık ve Alt Başlıkların Analizini Yapın: SEO analizi dönemi içerisindeki sitenizin sayfalarındaki ana başlık ve içeriklerde yer alan ara başlıkların da takibini sağlayarak kontrollerini yapmanız gerekmektedir. Site üzerinde yer alan ana başlıkların “H1″ etiketiyle birlikte oluşturulması ve her sayfa için sadece bir tane H1 etiketinin yer alması gerekmektedir. Birden fazla H” etiketinin kullanılması sonucunda sayfanın doğru şekilde indekslenememesine sebep olmaktadır.
  4. Almış Olduğunuz Linklerin Kontrolünü Sağlayın: Web sitenize dışarıdan gelen yönlendirme linklerinin de kontrol etmeniz durumunda SEO analiz çalışmaları süreci içerisinde gerekli çalışmalardan biridir. Backlink çalışmalarıyla birlikte farklı sitelerden link alınması durumunda bu linklerin kalitesi, hangi sayfalara yönlendirilmesi, yönlendirilen sayfaların doğru çalışıp çalışmadığı ya da doğru sayfalara yönlendirme yapılıp yapılmaması durumunda yapılan analizler önem taşımaktadır.
  5. Bozuk Linklerin Kontrolü: Site üzerinde bozuk ve çalışmayan linklerin, 404 sayfasına yönlendirme yapan linklerinizin olması durumunda bu linklerin kontrolü sağlanmalıdır. Detaylı bir SEO analizi yapılmasıyla birlikte bu kontrollerin de yapmanız ve bozuk olan sayfaları sistenizden kaldırmanız durumunda sayfaya yönelecek olan ziyaretçinin de kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmeyi sağlayacaktır.
  6. Görsel URL ve Alt Etiketlerinin Kontrolü:  SEO analiz çalışmalarında sitenizdeki görsellerin de arama motoru açısından uyumlu olduğunu kontrol etmelisiniz. Görsel URL yapıları, görsellerin alt etiket yapıları, görsellerin alt etiket ve açıklama kısımlarındaki yazıların gibi pek çok detaylı bilginin kontrolü sağlanarak, görsellerdeki optimizasyon hakkındaki analizlerin yapılması gerekmektedir.
  7. İçeriklerinizi ve Metinlerin Analizi Yapılmalı: SEO analiz çalışmaları esnasında site üzerinde yer alan içerikleriniz ve metinlerinizin üzerinde de analiz yapmanız gerekmektedir. Bu sayfalarla ilgili anahtar kelimelerin kullanılması, anahtar kelime yoğunluğu, açıklama metinlerinin uzunluğu ve konuyla alakalı metinlerin özgün olması gibi kriterlerin analizi sağlanmalıdır.
  8. Site Hızınızı Test Edin:  Sitenizin hızını kontrol etmeniz de analiz listenizin arasında yer almalıdır. Sitenizde yüklenme hızında problem olması durumunda arama motorlarındaki sıralamanızın etkilenmesiyle birlikte kullanıcı deneyimi açısından da önemli konulardan biridir. Hız testi yaparak, problem olan alanların analiziyle birlikte sitenizin hızını arttırabilmek için çalışmalar yapılmalıdır.