Google Dizine Ekleme (İndex) Sorunları

google dizine ekleme (index) sorunları
google dizine ekleme (index) sorunları

Google dizine ekleme (index) problemleri ile karşı karşıya kalanların sorularına yanıt bulacağı bu içeriği sizler için hazırlamak istedim. İçeriği hazırlamama sebep olan konu ise son zamanlarda oldukça fazla index problemleri ile karşı karşıya kalınması ve bu konuda çok fazla soru işaretinin oluşmasıdır.

Düzenli olarak içerik hazırlıyorum ancak günlerce index alamıyorum diyorsanız Google web sitenizi dizine eklemiyordur. Search Console Kapsam kısmında yer alan “keşfedildi – şu anda dizine eklenmiş değil” uyarısı almanız durumunda pek çok merak edilen sorular meydana gelmeye başlamıştır. Peki, Google dizine ekleme (index) sorunları neden kaynaklanır? hep birlikte inceleyelim

Google Dizine Ekleme (İndex)

Google web sitelerini ilk önce taramakta ve sonrasında dizine eklemektedir. Bir sonraki aşamada ise sıralamaya başlamaktadır. Bu Google arama motorunun çalışma mantığıdır. Dizine eklenen sayfalarınızı Google Search Console veya SERP aracılığı ile takip etmeniz mümkündür. Özellikle de yaşamış olduğunuz index sorunlarının neden dolayı kaynaklığını açık açık olmasa da sizlere sunmaktadır.

Dizine Ekleme (İndex) Problemlerinin Tespit Edilmesi

Dizine ekleme (indexleme) esnasında yaşanan herhangi bir problemin tespitini yapmak için Google Search Console aracını kullanmanızı tavsiye ederim. Yukarıda da belirttiğim gibi indexleme problemini açıkça söylemese bile bu yazımın devamında Google dizine ekleme problemleri hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Problemlerin tespit edilmesi için Search Console’a giriş yapın ve ilgili alan adını seçimini yapmanız gerekmektedir. İlgili olan alan adının seçiminden sonra sol menüde bulunan “Dizin” alanının altında bulunan “Kapsam”a tıklayarak problemin tespit edileceği yere ulaşmanız mümkün olacaktır.

Karşınıza çıkan tabloda 4 adet sekme olduğunu göreceksiniz. “Hata, uyarılarla geçerli, geçerli, hariç bırakıldı” Amacımız index problemlerinin tespit edilmesi olmasından dolayı sadece “Hata ve Hariç bırakıldı” sekmelerinin seçili olması yeterli olacaktır. İlgili sekmelerin işaretlenmesiyle birlikte sayfayı biraz aşağı kaydırılmasıyla birlikte ayrıntılar bölümünden ilgili dizine ekleme problemlerine ulaşmış olacağız. Dizine ekleme hatalarının kategorilere ayrılmasını da göreceksiniz.

Sık Karşılaşılan “Hariç Bırakıldı” Problemleri

  • Tarandı – Şu anda dizine eklenmiş değil,
  • Keşfedildi – Şu anda dizine eklenmiş değil,
  • “NoIndex” etiketi tarafından hariç tutuldu.

Sık Karşılaşılmakta Olan Hatalar Nelerdir

  • Sunucu hatası (5xx)
  • Gönderilen URL “noindex” işaretli
  • Yeniden yönlendirme hatası
  • Gönderilen URL, robots, txt tarafından engellendi
  • Gönderilen URL bulunamadı (404)

Dizin Kapsamı Sayfasını Yorumlama

Ayrıntılarda bulunan “Durum, Tür, Doğrulama, Trend, Sayfa Sayısı” ifadeleri bizlere hata/sorun ile ilgili geri dönüş bildirimlerinde bulunmaktadır. Buradan almış olduğumuz geri bildirimlere istinaden gerekli aksiyonları almamız mümkündür. Aksiyon aşamasına geçiş sağlanmadan öncesinde bu sekmelerden kısa bir şekilde bahsetmek isterim.

  • Durum: Bizlere hata/sorunun çeşidini göstermektedir. Eğer “hata” ibaresi görüyorsanız indexlenmekte olan sayfalarınızdan hataların olduğunu belirtmektedir. Eğer “Hariç Bırakıldı” ibaresi ile karşı karşıya iseniz ilgili sayfaların indexlenme aşamasında problemle karşılaşmayı ifade etmektedir.
  • Tür: Bize hata ya da sorunun türünü açıklamaktadır.
  • Doğrulama: Karşılaşmış olduğunuz problem ve hataların aksiyon durumunu göstermektedir.
  • Trend: Etkilenmekte olan sayfanın gün içerisindeki periyottaki sayfa sayısının ve durumunu göstermektedir.
  • Sayfa sayısı: Etkilenen sayfa sayısını ibare etmektedir.

Etkilenen sayfalarla ilgili detaylı bilgi edinmek için ilgili satıra tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer web sitenizde index problemi olduğunu gözlemliyorsanız bu yazımın devamını incelemenizi tavsiye ederim.

Dizin Kapsamı Hataların Giderilmesi

Search Console Kapsam hatalarının giderilmesi açısından verileri yorumlayabilmek önemlidir. Verileri artık yorumlayabildiğimiz için sık sık karşılaşılan kapsam hatalarının çözümlerine geçiş sağlayabiliriz.

tarandı - şu anda dizine eklenmiş değil hatası çözümü
tarandı – şu anda dizine eklenmiş değil hatası çözümü

Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası Çözümü

“Tarandı – Şu anda dizine eklenmiş değil hatası” Aslında Google’ın. o sayfayı taramış olduğu ancak henüz dizine eklenmediğini ifade etmektedir. Bu hata aslında doğal olarak gerçekleşmektedir ve zamanı gelmesiyle birlikte Google o sayfayı dizine eklemektedir. Dizine ekleme sürecini aşağıdaki grafikte daha anlaşılır bir şekilde ifade edilmektedir.

Google öncelik olarak sayfanızın (URL’inizi) keşif etmekte, taramakta ve son olarak dizine eklemektedir. Bu süreç aslında bir hata olarak gözükse bile Google indexleme için sıralamaya almaktadır. Bu süreç belli bir zaman almasından dolayı beklemeniz gerekmektedir. Ekstra bir aksiyon almamıza kesinlikle gerek duyulmamaktadır.

Bu sürecin takibi yapılmasıyla birlikte SEO performansınızı olumlu olarak etkilemektedir. Süreç takibi için “kapsam ayrıntılarından “tarandı – şu anda dizine eklenmiş değil” tıklayarak etkilenmekte olan sayfa sayısını belirli tarif periyotlarında incelenmekte, bu hatadan etkilenmekte olan sayfaları listeleyebilirsiniz.

Eğer ilerlemekte olan süreçlerde Google sayfasında dizine eklenmekte ve sayfa sayınız 10.000’in üzerinde ise bu süreci hızlandırmak adına sayfalarınızı aşağıdaki kriterlere göre ayarlamanız mümkündür. Bu kriterler ise aşağıdaki gibidir:

  • İçeriğin Düşük Kalitede Olması: Taranan fakat dizine eklenmeyen sayfalarınızın düşük içerik kalitesine sahip olması mümkündür. Düşük içerik kalitesine sahip olan sayfaları Google, ikinci plana atmakta ve indexleme süresini yavaşlatmaktadır. Sayfanız son kullanıcı odaklı olmalı ve rakiplerinizin içerikleriyle kendi içeriklerinizi karşılaştırmanız gerekmektedir.
  • İçeriklerin Benzer Olması: Tekrarlanmakta olan kopya içerikler SEO performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Google Kapsam hatasıda doğurmaktadır. Google daha önceden indexlemiş olduğu veya indexlemek istediği içeriğin aynısını web sitenizde tarama yapmasıyla birlikte tekrarlanmakta olan içerikten dolayı indexlenme problemleriyle karşılaşılması mümkündür. Birbirini tekrarlamakta olan kopya içeriklerden kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.

Keşfedildi – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası Çözümü

Keşfedildi – Şu anda dizine eklenmiş değil hatası, tarandı, Şu anda dizine eklenmiş değil hatası gibidir. Sadece buradaki hatada tarama aşamasına geçişte bir sorun olduğu bize bildirmektedir. Google arama motoru bir sayfayı indexlemeden öncesinde 3 aşamdan geçmektedir. Bunlar; keşfetme, tarama ve indexleme aşamaları olarak yer almaktadır.

Burada henüz indexleme süreci 1. aşamasında olmasıyla birlikte Google Search Console bize geri bildirimde bulunmaktadır. Yapılması gereken ekstra bir şey bulunmamaktadır. Ancak ilk hatamızda da bahsedilen Düşük İçerik Kalitesi, Kopya İçerikler’de bu hatanın yaşanmasında etkili bir rol oynamaktadır.

“NoIndex” Etiketi Tarafından Hariç Tutuldu Hatası Çözümü

“Noindex” etiketi tarafından hariç tutulmakta olan sayfaların olması görüntüleniyorsa, Google’a açıkça bu faydamı “indexleme, dizine ekleme” diyorsanız. Eğer Google’a “bu sayfamı indexleme, bu sayfamı dizine ekleme” gibi geri bildirimlerde bulunması durumunda doğal olarak Google sayfanızı dizine ekleme yapmayacaktır.

Sunucu Hatası (5xx) Çözümü

Adıylada anlaşılmasıyla birlikte sunucu hatası (5xx) bir sunucu hatasıdır. Hatalarımızın arasında en kritik maddelerden biri olan, ziyaretçilere doğrudan zarar vermektedir. Kötü bir kullanıcı deneyimine ayrılmasına neden olmasından dolayı SEO performansının ciddi oranda olumsuz şekilde etkilenmesine neden olabilmektedir.

Bu hatanın çözümü için yeterli sunucu bilgisine sahipseniz bireysel olarak çözüm üretmeniz mümkündür. Eğer yeterince bilgi sahibi değilseniz profesyonel olarak bir destek almanız ya da hostunuzun/sunucunuzun yer aldığı firmadan destek almanız gerekebilmektedir.

Gönderilen URL “Nolndex” İşaretli Hatası Çözümü Nasıl Olur

“NoIndex” etiketi tarafından hariç bırakılmakta olan hatası gibi bu hatadan aynı şekilde problemleri içermektedir. Mevcut olan bir sayfanın Google’a “bu sayfayı dizine ekleme” talimatı vermiş olabilirsiniz.