Arama Motoru Optimizasyonu Nedir

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir
Arama Motoru Optimizasyonu Nedir

Arama motoru optimizasyonu nedir? Bir diğer adıyla SEO (Search Engine Optimization) olarak adlandırılan araman motoru optimizasyonuyla ilgili faydalı bilgileri İzmir SEO uzmanı tarafından sizler için bu yazımızda derlenmiştir.

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir

Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlamasıyla birlikte taranabilmesine olanak sağlar. Arama motorlarının kriterlerine uygun olacak bir şekilde olmasıyla, web sitelerinin optimize edilmesini de sağlamaktadır. Ayrıca anahtar kelimelerle birlikte arama motoru aramalarında da üst sıralara yükseltilmesi hedeflenmektedir.

İngilizce ve Türkçe olarak kısaca SEO (Search Engine Optimization) olarak adlandırılmaktadır. Arama motorları, bazı ipuçlarıyla birlikte nelerin yapılmamasıyla birlikte bilgilenme sağlanmaktadır. İnternetin gün içerisindeki ve ekonomik açıdan da gücünün artış göstermesiyle birlikte hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda dijital pazarlamanın bir alt kolu olarak yer almaktadır.

SEO İşlemleri Nelerdir

Web sitesine uygulanan işlemlerle birlikte SEO uzmanları tarafından site içi SEO ve site dışı SEO olarak iki yönlü olarak değerlendirme yapılmaktadır.

Site İçi SEO Nedir
Site İçi SEO Nedir

Site İçi SEO Nedir

Arama motorlarının sitenin daha iyi bir şekilde taranabilmesi ve anlayabilmesi açısından bazı teknikler ile birlikte yapılması gerekmektedir. Site içerisinde uygulanan bazı teknik düzenlemeler ile birlikte site içi SEO “on paga SEO” olarak adlandırılmaktadır. Site içerisinde uygulanan düzenlemeler ile birlikte arama motorunda sitenin düzenli bir şekilde taranabilmesi açısından ve anlamladırılmasına yönelik fayda sağlamaktadır. Arama motorları; herhangi bir sitenin içeriğiyle birlikte değerlendirme yapılırken kullanıcı deneyimi de önemsenmektedir. Aynı zamanda algoritmasını o deneyimlere paralel olarak oluşturmaktadır. Arama motorlarının da en büyük amacı da kullanıcıların isteğine yönelik sonuçları onlara sunabilmektir.

Site içi SEO uygulamasında tüm sayfaların ve kategorilerin SEO açısından uyumlu olabilmesi açısından arama motorlarına anlamlandırılma işlemleri de yapılmalıdır. Bu durumda kullanıcı kişilerin arama motorlarına hedeflenmiş olan anahtar kelimlerle ilgili olan en kaliteli içeriklerin ulaşmasını sağlamaktadır.

Site Dışı SEO Nedir
Site Dışı SEO Nedir

Site Dışı SEO Nedir

Site dışı SEO uygulamak için pek çok sayıda farklı teknikler bulunmaktadır. Bunların arasında en popüler olanlar ise sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olması gerekmektedir. Backlink, bir web sitesinin diğer bir siteye verilen link olarak adlandırılmaktadır. Fakat başta Google olmakla birlikte tüm arama motorlarının manipüle edilen backlinklere karşıdır. Yapılan backlink’in değerinin kullanıcı açısından etkileşimi de belirlenmektedir. İçerikle bir ilgisi alakası olmayan ve içeriğin ziyaret olarak algılanmayan kullanıcıların tıklamadığı backlinkler spam olarak da algılanmaktadır. Bunun nedeni ise, backlinklerin arama motorları tarafından bir referans olarak algılanmasıdır. Böylece arama motorları, yapay olan bir referansı kabul etmemektedir. Bu durumda web sitesine yönlendirilen backlinlerin gerçek kullanıcılar tarafından olması gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmesiyle birlikte kaliteli ve insanlar tarafından da gerçek olarak beğeni toplayan web sitesi yapmak ve bu web sitesinin de ilgili çekici içeriklere de sahip olması gerekmektedir. Böylece insanların sitenize backlink vermesini sağlamanız mümkün olmaktadır.

Backlinkler haricinde arama motorları; kullanıcı açısından deneyim sergilerenlerin göz önünde sergilemesiyle birlikte web dünyasındaki pek çok sinyallerden faydalanabilir ve algoritmalarını da bu sinyaller doğrultusunda dayandırmaktadır. Sosyal medya üzerindeki etkinlik, marka bilinirliği gibi pek çok etkenler de arama motorlarının ilgisi alanına girmektedir. Kısacası bu alanlardaki etkinlik de önemsenmektedir.

Black Hat SEO

Çeşitli olarak onaylanmamakta olan yöntemler ile birlikte arama motorunun çalışmasını manipüle ederek bir sitenin ilgili ya da hedeflenen anahtar kelimede öne çıkmasını sağlamaya yönelik uygulanan işlemdir. Yöntemlerden bazıları ise aşağıdaki gibidir;

  • Anahtar kelimlerin fazla olması
  • Çıkış sayfaları
  • Bilgisayar tarafından otomatik olarak yazılan sayfalar
  • İkiz sayfalar
  • Görünmez yazılar

Black Hat SEO teknikleri, onaylanmamakta olmasından dolayı; Alan adının tamamı ya da kısmen indekslerden çıkarılmasıyla sonuçlanabilmektedir. Google kalite yönergelerinin ihlalini sağlayan sitelere yönelik manuel işlemler cezasına maruz kalmaktadır. Katma değeri düşük ya da tam spam cezası da uygulamaktadır. Kalite yönergelerinin ihlalini sağlayan siteler genel olarak, Google dizinlerinden kalıcı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.

Sık Yapılan SEO Hataları Nelerdir
Sık Yapılan SEO Hataları Nelerdir

Sık Yapılan SEO Hataları Nelerdir

  • Anahtar Kelimelerin Yanlış Seçimi : Anahtar kelimeler site ile ilgili olaması ve o sitedeki o kelimelere yönelik yoğunluk gösterilmesi gerekmektedir. Doğru anahtar kelimeler üzerinden backlink tekniği uygulanarak sitenin yükselmesi sağlanmalıdır. Anahtar kelimlerin içerikleri abartılması durumunda spam olarak da görülebilmektedir. Fakat eksik anahtar kullanımı da sitenizdeki aramalarda çıkmamasını da sağlamaktadır.
  • Javascript Menü Kullanımı : Javascript, menüler Google arama motorları tarafından okunmamaktadır. Aynı zamanda da indekslenmezler. Bu durumda sitenizin sayfaları görünür halde olmamaktadır. Menüde bulunan sayfa linleri sitemap dosyasında belirtilmesiyle SEO hatası biraz da olsa yenilebilir.
  • İçeriğin Güncel Olmaması : Sitenin güncel olabilmesi ve ihmal etmemek açısında elde edilen sıranın düşmemesi açısından oldukça önemlidir. Her gün belirli miktarda yazı yazılarak sıranın korunması veya öne çıkarılması sağlanabilir.
  • Spam Backlink : Aşırı miktarda yapılan backlink alımı yapılmamalıdır. Yalnızda siteyle alakalı bazı örtüşen sitelerden backlink alınması etkili olmaktadır. Yeni sitelerin yavaş yavaş backlink alması önerilmektedir. Özgün içeriklerin üst sıralara yerleşmesi gerekmektedir. Aşırı miktarda backlink sitenin SandBox’a girmesine neden olabilmektedir.